Medailleregen in atletiek

08/03/2021

Nooit eerder oogstte België zoveel medailles op een EK indooratletiek. In Torun beklommen vijf Belgen het podium!

Het was uiteraard geen verrassing Nafissatou Thiam het hoogste podiumschavot te zien beklimmen, zozeer beheerst onze olympisch kampioene de meerkamp. Niemand verwachtte een dubbele historische score op de vijfkamp (op één dag 60 m horden, hoogspringen, kogelstoten, verspringen en 800 m). En de jonge Noor Vidts behaalde zilver, haar eerste internationale medaille.

Elise Vanderelst voelde zich in de wolken na haar tactisch slimme 1.500 m-loop, waardoor ze een lange eindsprint kon inzetten om uiteindelijk de Europese titel in die discipline te winnen.

Na die drie kampioenes schitterden ook twee mannen op de atletiekpiste van het Poolse Torun. Thomas Carmoy sprong over 2,26 m, een prestatie goed voor brons voor de jonge atleet uit Pont-à-Celles, die aan zijn eerste grote kampioenschappen meedeed toen hij amper 21 was. Isaac Kimeli sloot de Belgische medailleoogst af met zijn tweede plaats op de 3.000 m-finale.

Delegatieleider Gery Follens stak zijn trots niet onder stoelen of banken: ‘Dit hadden we niet verwacht. In het medailleklassement laten we landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk achter ons.’

Vanaf nu kunnen onze atleten beginnen dromen van medailles op de OS van Tokio!