Marathon: Belg wint de bronzen medaille op de OS in Tokio

11/08/2021

Met zijn laatste krachtinspanning lukte het Bashir Abdi België aan een 7e olympische medaille te helpen. Koen Naert, ook een Belg, eindigde in de top 10.

De marathon, beschouwd als dé vuurproef, sluit traditioneel elke editie van de Olympische Spelen af. Drie Belgen verschenen aan de startlijn voor deze loop van 42,195 km door de straten van Tokio.

Bashir Abdi, goed geplaatst in het peloton, vond genoeg energie om de favorieten voor de eindzege bij te houden. Niemand duldde echter de laatste versnelling van de Keniaan Eliud Kipchoge (2.08.38), die logischerwijze het goud kon pakken zoals op de Spelen van Rio vijf jaar eerder. Dus veroverde de Gentenaar in de sprint een schitterende derde plaats in 2.10.00, in het zog van de Nederlander Abdi Nageeye (2.09.58), een goeie vriend en trainingspartner.

Ook Europees kampioen 2018 Koen Naert zet een puike prestatie neer en is 10e (2.12.13). Dieter Kersten van zijn kant eindigt in 2.22.06 als 59e.

Een uitgeputte Bashir bekende aan de meet: ‘Ik heb gestreden als gek. Na 40 km kreeg ik krampen aan beide hamstrings. Maar ik had hier zó naartoe gewerkt dat opgeven zelfs geen optie was. Ik bleef maar doorgaan. De 3e stek was het hoogst haalbare. Ik ben er heel blij mee. Maar ik kom terug om het goud te pakken.’

Als kind is hij met zijn familie naar België gekomen, op de vlucht voor de oorlog in Somalië. Heel ontroerd zei hij nog: ‘Altijd al wilde ik mijn nieuwe vaderland bedanken met een medaille.’