We drinken al meer dan 125 jaar Rombouts Koffie

30/08/2021

In 1896 richtte de Antwerpenaar Frans Rombouts met behulp van een manueel brandtrommeltje Koffie Rombouts op. Vandaag is het bedrijf, nu ook hofleverancier, wereldwijd actief.

Befaamd werd Koffie Rombouts vooral door haar vondst van de individuele filter met perfecte dosering, die het bedacht voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Het is de eerste voorgedoseerde koffie ter wereld, lang voor de komst van de capsulemachines waar Georges Clooney reclame voor maakt.

Wie in de twee volgende decennia, toen cafés en restaurants nog geen espressomachines hadden, een perfect gedoseerd kopje wilde en niet iets dat vies rook naar een opgekookt brouwsel, koos voor koffie van Rombouts-koffie.

De horeca wereldwijd liep meteen warm voor dat alternatief voor koffie van de koffiezet en in de jaren ’60 en ’70 produceerde die familiezaak ruim 200 miljoen van haar kant-en-klare filters.

Hoewel de laatste jaren de context wat tegenzit, kon het bedrijf, nog altijd in familiehanden, zich aanpassen en vooral in Europa een flink marktaandeel behouden. De groep onder leiding van Xavier Rombouts beheert drie merken: Malongo in Frankrijk, Cuendet in Zwitserland en Rombouts in België. Hij heeft 580 mensen in dienst en heeft zijn hoofdzetel in Aartselaar, provincie Antwerpen.

Nog altijd draagt Koffie Rombouts topkwaliteit hoog in het vaandel, maar het bedrijf hecht ook almaar meer belang aan eerlijke handel. Zo koppelt het zijn label aan maatschappelijk verantwoord en milieubewust ondernemen.