Steeds meer toeristen vinden de weg naar Vlaanderen

12/11/2018

Tijdens de eerste helft van 2018 telde Vlaanderen 14,2 miljoen toeristische overnachtingen. Dat is 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan buitenlandse bezoekers.

De cijfers zijn een opsteker na de moeilijke periode die het toerisme in Vlaanderen doormaakte na de aanslagen in Brussel in 2016. Met 1,3 miljoen overnachtingen meer dan in de eerste 6 maanden van 2017, lijkt het erop dat de toeristische sector dit jaar een nieuw record zal vestigen. Het zijn vooral bezoekers uit de buurlanden die voor de sterke stijging zorgden. Zo kwamen 12% meer Franse en Britse en 10% meer Duitse toeristen naar Vlaanderen. Maar ook bij Chinezen (+24%), Brazilianen (+20%) en Amerikanen (+17%) zijn de Vlaamse kunststeden steeds populairder.

Uit een tevredenheidsonderzoek van Toerisme Vlaanderen eerder dit jaar bleek Brugge het beste te scoren. Brussel trekt dan weer de meeste bezoekers, gevolgd door Antwerpen en Brugge. Toeristen spenderen gemiddeld 150 euro per persoon per nacht aan logies en voeding. Op jaarbasis betekent dit een omzet van 1 miljard euro.