"Millésime Chocolat", een primeur voor België

31/10/2017

Nieuwe Belgische chocolade, de Millésime Chocolat, deed zopas een opvallende intrede op de markt. De Luikenaar Jean-Christophe Hubert stortte zich in dit avontuur, met een tegelijk vernieuwend en traditioneel product.

Als echte chocoladefanaat trok Jean-Christophe Hubert de wereld rond om zich verder te bekwamen als banketbakker, chocolade- en pralinemaker. Zo is hij gaan beseffen dat het overgrote deel van de chocolademakers werken met industriële chocolade. De Luikenaar daarentegen is gewonnen voor Bean-to-Bar; hij bewerkt chocolade dus van boon tot tablet. Het komt erop neer dat hijzelf zijn cacaobonen roostert met meer respect voor het product en zijn smaken, wat een complexere chocolade oplevert. Dat teruggrijpen naar tradities ontstond in de Verenigde Staten en kreeg in België de steun van Pierre Marcolini.

Maar de specificiteit van het product gaat verder dan dat. De naam geeft al aan dat de Millésime Chocolat gelijkenis vertoont met wijn. Immers, zoals je het druivenras kan achterhalen waarvan de wijn is gemaakt, en ook het jaar, legt ook de chocolade van Jean-Christophe Hubert een transparant en traceerbaar traject af. Hij koopt zijn bonen bij betrouwbare kwaliteitsleveranciers en ziet erop toe dat zij een eerlijke prijs krijgen (wat niet altijd het geval is bij industriële chocolatiers). De Luikenaar mengt zijn partij bonen niet, zodat hij chocolade met een gegarandeerde oorsprong kan maken.

De Millésime Chocolat werd begin oktober gelanceerd. Hij is al te koop bij een dertigtal kruideniers in Wallonië en Vlaanderen volgt in 2018. De kleinhandelaars worden met zorg geselecteerd, zodat de uitzonderlijke chocolade en zijn eigenschappen op hun voordeligst worden getoond. Nu al verwerken sommige banketbakkers en restauranthouders hem in lekkernijen op basis van chocolade.