Vier hedendaagse kunstenaars in het Hortamuseum

15 september 2021 - 14 november 2021

Met de expo Het terugduwen van de muren, van 3 september tot 14 november, kleden vijf ontwerpers vier ruimtes aan met onuitgegeven origineel behang. Vier ruimtes in het woonhuis-atelier van de beroemde Belgische architect Victor Horta, een van de pioniers van de art nouveau bij ons. Het evenement maakt deel uit van Brussels Design September.

 

Van de aangezochte kunstenaars (Nicolas Stolarsczick, Christophe Hefti, Pierre Marie en het duo Chevalier-Masson) wordt niet zomaar een kopie van een behangetje uit de belle époque verwacht maar modern werk dat qua patronen en kleuren past bij de ruimtes, de meubels en de ornamenten en tegelijk van respect en durf getuigt. Enige vereiste: de artistieke realiteit van het museum en de verfijnde materialen van deze voorname plek waar alle leefregels van Victor Horta, de theoretische én de innerlijke, samenkomen in zich opnemen, want hij ontwierp dit huis om er met zijn gezin te wonen.

 

Het gaat om deze ruimtes: de werkkamer van Victor Horta, zijn rookkamer, de kamer van zijn dochter Simone, een boudoir en het atelier. Daar zijn uiteraard geen originele muurschilderingen. Voor het eerst neemt het Hortamuseum moderne kunstenaars voor zo’n gedurfde creaties in de arm. De expo ontleent haar naam aan een citaat van die andere Belgische grootmeester van weleer, die zijn creaties tot in de kleinste details afwerkte, Henry van de Velde: ‘Ornamenteel behangpapier duwt de muur terug, want het maakt deel uit van de buitenruimte die het oproept. Het suggereert het leven zonder het verder te affirmeeren.’

 

Bereid uw bezoek voor op de site