Expo Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits

14 maart 2024 - 29 september 2024
Mol-Sluis

Tot 29 september 2024 loopt in de vroegere pastorij en het nu pas gerestaureerde Jakob Smitsmuseum in Mol-Sluis de expo Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits. Museummedewerkers entten in acht kamers hun eigen smaak en voorkeur op telkens een specifiek thema uit het leven van de kunstschilder.

Jakob Smits werd in 1855 geboren in Rotterdam als zoon van een decorateur. Na academische studies in Rotterdam, Brussel, München, Wenen en Rome gaf hij het decoreren op en vestigde zich in 1888 in Mol, in het gehucht Achterbos. Hij trouwde er met zijn tweede vrouw, Malvina. Vanaf 1897 won hij gouden medailles voor zijn aquarellen. Hij schilderde ook heel wat portretten. In 1899 overleed Malvina, in 1901 trouwde hij voor de derde maal en kreeg hij zijn eerste individuele tentoonstelling. Financieel begon het hem beter te vergaan. Tijdens Wereldoorlog I wijdde hij zich vooral aan sociaal werk. De laatste jaren van zijn leven waren artistiek de meest vruchtbare, als schilder en etser. Jakob Smits overleed in 1928.

Tussen grofweg 1880 en 1914 kwamen een grote groep realistische of impressionistische schilders uit binnen- en buitenland in Mol en omgeving de Kempische landschappen en interieurs schilderen, bekend als de Molse School. Symbolist en pre-expressionist Smits stond in nauw contact met meerderen onder hen. Er hangt werk van hem in Mol, Oostende, Brugge, Deurle, Antwerpen, Charleroi, Rotterdam en Parijs.

O ja, ga ook ’s kijken naar zijn woonhuis-atelier in Mol-Achterbos nr. 126.