Alechinsky, dat zijn dromerijen op reis

24 June 2021 - 01 August 2021
Bruxelles

Tot 1 augustus loopt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de expo Carta Canta. Ruim 200 tekeningen, aquarellen, etsen, litho’s en schilderijen nodigen u uit om te dromen en te reizen door de oneindige verbeelding van Pierre Alechinsky, een grote naam in de Belgische hedendaagse kunst.

De schilder en lithograaf werd geboren op 19 oktober 1927 in Brussel. Hij kreeg een opleiding boekillustratie en typografie en combineert meerdere technieken.  Centraal in zijn werk staan tekenen en spontaneïteit. Hij creëert fantasiewezens in snelle penseelstreken, spontane uitbarstingen van felle kleuren; het lijkt wel gif op doek gespuwd. Hij kiest voor een complexe relatie met wie zijn werk aanschouwt. Zo zet hij zich af tegen werken zonder titel, de Belgische kunstenaar, die laveert tussen poëzie en ironie, tussen humor en tragiek en vindt dat de dialoog op gang komt via de titel van een kunstwerk. Die moet je zorgvuldig kiezen: ‘Een titel geven, is een beetje schrijven.’

In de tentoonstelling kan u de volledige museumcollectie tekeningen van Alechinsky digitaal ontdekken via een interactieve geanimeerde zoekmachine die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Alle nadere praktische info staat op Tentoonstelling « Pierre Alechinsky » – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.