Stemmen uit alle windstreken voor de Koningin Elisabethwedstrijd

07/05/2018

De Koningin Elisabethwedstrijd staat voor de negende keer in de geschiedenis in het teken van zang. De Belgische wedstrijd geniet van een internationaal aanzien. Een jury selecteerde dit jaar 55 deelnemers uit 18 verschillende landen.

De Koningin Elisabethwedstrijd wordt georganiseerd volgens een vierjarige cyclus. Elk jaar legt het een andere focus: viool, piano, cello en nu zang. De internationale wedstrijd staat bekend als een van de meest veeleisende muziekwedstrijden ter wereld. Het concours stoomt getalenteerde muzikanten klaar voor een internationale carrière. De wedstrijd werd in 1937 opgericht door koningin Elisabeth van België. De focus op zang kwam er in 1988, precies dertig jaar geleden. Sindsdien hebben veel Belgische zangers het goed gedaan: Werner Van Mechelen, Anne Cambier, Thomas Blondelle, Jodie Devos en Chiara Skerath haalden allemaal de finale.

In totaal nemen er 55 kandidaten, onder wie 6 Belgen, deel uit 18 verschillende landen. De eerste publieke ronde vond plaats op 1 en 2 mei, gevolgd door de halve finale op 4 en 5 mei met 24 overblijvende kandidaten. Twee Belgen zitten in de finale: Charlotte Wajnberg uit Antwerpen en Marianne Croux, met de dubbele Frans-Belgische nationaliteit. Op 12 mei zal de winnaar bekend zijn. Tijdens de eerste ronde en de halve finale brengen de kandidaten een recital met pianobegeleiding. De finalisten worden begeleid door het Symfonieorkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu. De jury beoordeelt de kandidaten op hun podiumprestaties, zangtechniek en het zingen zelf. Tijdens de vorige zangeditie in 2014 eindigde de Belgische Jodie Devos knap tweede. Maar… wie zal de Koreaanse Su-mi Hwang opvolgen?