13 uur aan onuitgebrachte muziek van soullegende Marvin Gaye ontdekt in Oostende

25/04/2024

De familie Mestdagh uit Oostende brengt decennialang gekoesterde nalatenschap van de wereldbekende Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye naar buiten. Een ware schat: naast 30 cassettes met liefst 66 muziekstukken, gepraat, gelach, getelefoneer met Stevie Wonder en jamsessies, ook dagboeken, 216 documenten, een 50-tal kostuums en accessoires.

Wat had Marvin Gaye met Oostende, vraagt u zich af? Freddy Cousaert was een man met passie voor muziek, soul- en jazzmanager, dj, concertpromotor, dancingeigenaar, zakenman en Oostendenaar. Via via spoorde hij in een groezelige nachtclub in Londen Marvin Gaye op. De zanger van I heard it through the grapevine lag eind jaren ’70 behoorlijk in de knoei met zichzelf: schulden, huwelijksperikelen, drugs- en alcoholverslaving. Cousaert nodigde hem uit naar Oostende voor een optreden in het Casino Kursaal en om te komen onthaasten. Op 14 februari 1981 meerde de boot met het soulicoon aan. Enkele weken liet hij zich de gastvrijheid ten huize Cousaert welgevallen, tot wederzijds genoegen. Een van zijn volgende verblijfplaatsen was Residence Jane, Albert I-promenade 77, waar hij op de 5e verdieping zijn monsterhit schreef: Sexual healing. 

Op een dag zag Marvin Gaye in Moere, een deelgemeente van Gistel op een 15-tal km van Oostende, een charmante beschermde 18e-eeuwse villa te koop staan. In afwachting van de officiële verkoop lieten de eigenaars, de familie Mestdagh, hem alvast het Witte Huis – zo stond het pand bekend -  betrekken. Hij voelde er zich blijkbaar meteen thuis en ook de buren waren ingenomen met hun nieuwe dorpsbewoner. ’s Avonds kon je hem wel ’s horen repeteren, hij was weg van de lokale fanfare en ging helemaal op in de eenvoud en kleinschaligheid van het dorpsleven. De zwarte wereldster was een rustige en sympathieke man zonder kapsones. Het Witte Huis aan de Moerdijkstraat 16 was Marvin Gayes laatste stek in België. Hij woonde er enkele maanden. Maar in augustus 1982 moest hij wegens visumproblemen holderdebolder België verlaten. In de VS wachtte hem trouwens ook de promotie van zijn album.  

Na zijn vertrek trof de familie Mestdagh zijn hele inboedel aan, met een hoop waardevolle spullen, zo zal blijken. Zoals de 30 cassettes met 13 uur aan nooit uitgebrachte muziek. 40 jaar lang heeft ze die in alle stilte gekoesterd. Onlangs legde ze naar aanleiding van een BBC-reportage de schat voor aan Alex Trappeniers, een jurist met specialisatie in de muziekindustrie en het auteursrecht. Hij gewaagt van een tijdscapsule met volwaardige nummers en zelfs één nummer dat kan wedijveren met Sexual healing. Van Marvin Gaye mocht de familie Mestdagh de hele inboedel hebben maar om de muziek – mogelijk één of wel twee nieuwe albums - opnieuw te componeren en uit te brengen is de toestemming nodig van de kinderen van het overleden soulicoon. De onderhandelingen zijn aan de gang. 

Op 1 april 1984, daags voor zijn 45e verjaardag, werd Marvin Gaye na de zoveelste ruzie door zijn vader doodgeschoten in Los Angeles.