Kistorgel voor Notre-Dame van Parijs wordt gebouwd door Belg

11/01/2024

Zowat een jaar geleden viel Johan Deblieck uit het Vlaams-Brabantse Lennik van zijn stoel toen Parijs hem opbelde met het verzoek een nieuw kistorgel te bouwen voor de door brand zwaar gehavende Notre-Dame.

Wie herinnert zich niet de vreselijke beelden van de brand die op maandag 15 april 2019 onder meer het dak van de gotische Notre-Dame in de as legde? De vieringtoren brak voor het oog van de camera af. Veel schatten liepen zware rook- en waterschade op. De twee grootste orgels bleven gespaard, maar een kistorgel was wel aan vervanging toe. Dat is een klein, licht, makkelijk stem- en transporteerbaar orgel dat de zang begeleidt.

Johan Deblieck behoort als orgelbouwer tot de wereldtop. Kistorgels zijn zijn specialiteit; al 180 heeft hij ervan op zijn naam staan. Het heeft ruim 200 pijpen, is 1,25 m breed, 1,15 m hoog en 0,75 m diep. In totaal zal hij er drie maanden aan werken. Volgens plan gaat het in oktober naar Parijs, zodat het grote publiek bij de heropening van de kathedraal op 8 december kan genieten van dit ambachtelijk vervaardigd instrument, dat ondanks zijn beperkte afmetingen en gewicht een zuivere klankschoonheid bezit.

De man heeft in Parijs meer dan 30 instrumenten bij verschillende verhuurkantoren en onlangs werd een van zijn kistorgels in de Notre-Dame uitgetest met een professioneel zangkoor. Het resultaat was verbluffend en de opdracht voor een eigen orgel volgde meteen. En of hij trots en vereerd is!