Koningin Elisabethwedstrijd, een internationale springplank voor jonge musici

26/05/2021

Elk jaar in mei laat de Koningin Elisabethwedstrijd België en de hele muziekwereld zinderen. Afwisselend komen piano, zoals dit jaar, viool, zang en cello aan de beurt.

Dit internationaal befaamde concours werd in 1937 opgericht door koningin Elisabeth, de echtgenote van koning Albert I en grote megalomane, op voorstel van haar vioolleraar, de Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe (overleden in 1931). Sindsdien heeft de competitie alleen maar aan belang gewonnen.

Aanvankelijk heette de wedstrijd Concours Ysaÿe en wilde die jonge musici de kans geven hun carrière op een internationaal niveau te tillen. Tijdens de oorlog ging hij niet door, maar in 1951 werd hij hervat onder zijn huidige naam, Internationale Koningin Elisabethwedstrijd. Het is een best origineel gebeuren. Zo gaan de juryleden, grote namen uit de internationale muziekwereld, niet met elkaar in overleg, maar wordt de uitslag bekendgemaakt op basis van vertrouwelijke notities. Ook trekken de finalisten zich één week terug in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo om een onuitgegeven werk in te studeren.

Het publieke gedeelte van de wedstrijd vindt elk jaar in mei plaats in Brussel. Door de coronamaatregelen verloopt editie 2021 wel anders. Minder kandidaten in de halve finale en de finale, geen publiek, maar extra media-inzet met vanaf de eerste ronde videostreaming.