Gent is klaar voor het Van Eyck-jaar

05/12/2019

In 2020 viert de stad Gent een heel jaar lang de kunstenaar Jan Van Eyck. Een reeks gebeurtenissen, die aan de basis ligt van de band tussen de 15e-eeuwse schilder en de stad, culmineerde in de definitieve restauratie van "Het Lam Gods".

De officiële viering van Van Eyck richt zich op de restauratie van het emblematische Lam Gods (of "De Aanbidding van het Lam Gods"), die in 2012 begon. Dit wereldberoemde meesterwerk is een van de meest invloedrijke werken ter wereld. De 18 panelen van het altaarstuk beelden Bijbelse taferelen af met een zekere fantasie.   

Het was Hubert Van Eyck die als eerste aan het schilderij begon. Na zijn dood was het zijn jongere broer, Jan Van Eyck, een wonderkind in de schilderkunst, die het na enkele jaren in 1432 op meesterlijke wijze afmaakte.

Naast het Lam Gods, dat eindelijk zijn plaats heeft gevonden in de Sint-Baafskathedraal, zijn er nog een dertigtal andere projecten geselecteerd. Want, zoals schepen van cultuur Sami Souguir uitlegt, "het Van Eyck-jaar zal organisaties en verenigingen uit de stad en de voorsteden samenbrengen, waardoor het themajaar een project wordt voor alle Gentenaars". Zo zijn er niet alleen verschillende tentoonstellingen die Van Eyck in contact brengen met hedendaagse kunstenaars, kalligrafen en ontwerpers, maar ook evenementen die kinderen kennis laten maken met de wereld van Van Eyck.