Snelste hattrick in de geschiedenis van het Europese bekervoetbal

23/03/2023

Met drie goals in 3 minuten 25 seconden breekt de jonge Gift Orban van KAA Gent het snelste hattrickrecord dat ooit in een Europese wedstrijd is gevestigd.

De speler van KAA Gent Gift Orban is door de Europese Voetbalbond UEFA uitgeroepen tot Speler van de Week in de Conference League, na zijn hattrick in iets meer dan drie minuten in de terugwedstrijd van de achtste finales bij het Turkse Istanbul Basaksehir.

De Nigeriaan, die in de winter naar Gent kwam, scoorde voor de Buffalo’s in 3 minuten 25 seconden de eerste drie goals in de 1-4-zege tegen de Turkse ploeg, de snelste hattrick in de geschiedenis van alle Europese clubcompetities.

In het begin domineerde Istanbul, maar na ongeveer een half uur wedstrijd veroverde Gent de andere speelhelft en kreeg het het spel in handen. Wat volgde was puur vuurwerk van de Belgische bezoekers: tussen de 31e en de 37e minuut scoorden de Buffalo’s vier keer, waarvan de historische hattrick van Gift Orban (0-1 in de 31e, 0-2 in de 32e en 0-3 in de 34e minuut).

Het Nigeriaanse doelpuntenkanon scoorde liefst drie keer in minder dan vier minuten, in exact 205 seconden. De Gentse aanvaller heeft al 12 goals gemaakt in 9 wedstrijden alles bijeen, sinds hij op 11 februari ll. bij KAA Gent begon.

Naast KAA Gent zetten Union Sint-Gillis en Anderlecht, die respectievelijk uitkomen tegen het Duitse Union Berlin en het Spaanse Villarreal, hun Europese zegetocht voort na hun schitterende klim naar de kwartfinales.

Het was ruim twee decennia geleden dat Belgische clubs nog zo hadden uitgeblonken in Europese competities.