Het bos in Gent dat er nooit gekomen is

12/01/2023

Wist je dat de oorsprong van een vreemd gebouw in de Gentse Rabotwijk onlangs door een stadshistoricus is opgegraven?

Zelfs in een historische stad als Gent blijft sommige infrastructuur in raadsel gehuld. Zo ook, tot voor kort, een hut midden op een grote baan, schijnbaar onverenigbaar met alles wat eromheen staat.

Er was weinig bekend over het ontstaan ervan, tot nu. Het blijkt dat het nederige gebouwtje met strodak, gelegen ten noorden van het beroemde Gravensteen, het enige overblijfsel is van plannen uit de jaren zestig van een zekere heer Redel, een landschapsarchitect.

Redel wilde een bos aanleggen langs de huidige Blaisantvest, die vroeger een kanaal was. Het ambitieuze plan werd door de stad verworpen, maar het hutje, dat een rustplaats zou zijn in het door Redel beoogde bos, werd toch gebouwd.

Hoewel het kanaal bij de hut werd veranderd in een straat, kunt u nog steeds genieten van de waterwegen die de stad te bieden heeft. Een kano huren is slechts een van de vele boeiende dingen om te doen in Gent.

Als u meer geïnteresseerd bent in kunst dan in oude artefacten, bezoek dan het Museum voor Schone Kunsten (MSK), dat werd opgericht in 1798 en daarmee het oudste museum van België is en zelfs ouder dan het land zelf!