Vier Belgen winnen medaille op EK judo

04/05/2022

In bijna 20 jaar heeft de Belgische delegatie nooit zoveel medailles verzameld: vier judoka’s beklimmen het podium van het Europees Kampioenschap judo.

Dat was niet meer voorgekomen sinds het EK Düsseldorf in 2003. Nochtans stuurde België maar zeven judoka’s dit jaar: Ellen Salens (-48 kg), Mina Libeer (-57 kg) en Gabriella Willems (-70 kg) bij de vrouwen en Jorre Verstraeten (-60 kg), Matthias Casse (-81 kg), Sami Chouchi (-81 kg) en Yves Ndao (+100 kg) bij de mannen. En op de mat in Sofia ontbrak alleen nog het goud om het feest compleet te maken.

Wereldkampioen Matthias Casse kwam voor goud bij de tot -81 kg maar moest zoals vorig jaar tevreden zijn met de titel van Europees vicekampioen. In dezelfde gewichtsklasse behaalde Sami Chouchi brons, de tweede Europese medaille uit zijn carrière na zilver in 2018 in Tel Aviv. Ook de 24-jarige Leuvenaar Jorre Verstraeten (-60 kg) beklom het derde podiumtrapje en keerde zo voor de derde keer in zijn carrière met brons terug van een EK.

Maar dé verrassing kwam van de vrouwen, meer bepaald van Mina Libeer. De Gentse in de klasse -57 kg won ook brons. Het was de eerste EK-medaille in de carrière van zij die vorig jaar net naast het brons greep.

Op de judomat behoort België ontegensprekelijk tot de landen die Europees meetellen.