Twee Belgen in finale van het herendubbel op Roland-Garros

15/06/2023

Sander Gillé en Joran Vliegen klommen door naar de finale in het French Open-tennistoernooi Roland-Garros. Het is bijna 20 jaar geleden dat een Belgisch duo daar nog in was geslaagd.

Het Limburgse duo bestaande uit Sander Gillé (ATP 40), 32 jaar, en Joran Vliegen (ATP 41), 29 jaar, speelde zijn eerste grandslamfinale, maar legde het loodje op de centercourt Philippe-Chatrier tegen het als vierde gerangschikte duo bestaande uit de Kroaat Ivan Dodig (ATP 8) en de Amerikaan Austin Krajicek (ATP 5). Dit stel won in twee sets (6-3 en 6-1) en na 1.20 u. spelen

Het is het beste resultaat van dit Belgische duo in een van de vier grote toernooien vóór editie 2023 van Roland-Garros. Sander Gillé en Joran Vliegen waren nooit verder geraakt dan de kwartfinale in de US Open 2020, hoewel Joran Vliegen vorig jaar aan de Porte d’Auteuil met de Noorse Ulrikke Eikeri nog in de finale van het gemengd dubbel stond.

Ter herinnering : in 2004 kaapten twee Belgen tot ieders verbazing de titel in het herendubbel op Roland-Garros. Xavier Malisse en Olivier Rochus, die toen voor de tweede keer samen speelden, wonnen het meest prestigieuze graveltoernooi. Het Belgische duo won toen de finale met een dubbele 7-5 tegen de Fransmannen Llodra en Santoro.

Ook de Belg Dick Norman was tot in de French Open geraakt, in 2009, maar verloor samen met de Zuid-Afrikaan Wesley Moodie. Recenter deed Elise Mertens het uitstekend in het damesdubbel. Ze eindigde zelfs als nummer 1 in de wereld. Ze heeft alle grandslamtitels al op zak … behalve Roland-Garros.