Elise Mertens voor de derde keer op rij in Wimbledonfinale dubbel

20/07/2023

Met haar Australische partner Storm Hunter verloor Elise Mertens de finale van het damesdubbel. De Belg Joran Vliegen stond dan weer in de finale van het gemengd dubbel van het meest prestigieuze grandslamtoernooi, met zijn Chinese partner Yifan Xu.

Elise Mertens (WTA 8, dubbel), de grote specialiste van het damesdubbel tennissen, en haar Australische partner Storm Hunter (WTA 7) plaatsten zich voor de finale van het toernooi in Wimbledon. Zo speelde de Belgische dit jaar haar derde finale op rij op de Londense grasmat. Ze had het toernooi namelijk al gewonnen in 2021 met Su-Wei-Hsieh en sneuvelde in 2022 aan de zijde van Zhang Shuai.

Hoewel het Belgisch-Australische duo verslagen werd met 7-5, 6-4 door de Tsjechische Barbora Strycova en de Taiwanese Su-Wei-Hsieh, mag Elise Mertens trots zijn op haar vijf grandslamfinales.

Finale gemengd dubbel

Een andere Belg blonk uit in het gemengd dubbel, op de grasmat van de All England Club. Met zijn Chinese partner Yifan Xu werd Joran Vliegen in de slotfase van de finale van dit prestigieuze toernooi in drie sets (6-4, 6-7, 6-3) verslagen door het duo bestaande uit de Kroaat Mate Pavic en de Oekraïense Lyudmyla Kichenok.

Voor de derde keer in zijn carrière speelde Joran Vliegen de finale van een grandslamtoernooi. De Belg stond dit jaar met Sander Gillé in de finale van het herendubbel van Roland Garros en verloor in 2022, ook in Parijs, aan de zijde van de Noorse Ulrikke Eikeri het gemengd dubbel.

Liefst zes grandslamtitels in het dubbel op de erelijst

Bij de heren wonnen Olivier Rochus en Xavier Malisse in 2004 Roland Garros en bij de dames deden Kim Clijsters en de Japanse Ai Sugiyama dat op Roland Garros en de US Open in 2003. Nog in het damesdubbel behaalde Elise Mertens drie grandslamzeges: de US Open in 2019, de Australian Open in 2021 en Wimbledon in 2021.