Hanne en Stijn Desmet triomferen in het snelschaatsen

19/01/2023

Hanne Desmet en haar broer grijpen met z’n tweetjes vijf medailles op het EK shorttrack: goud op de 1.000 m en zilver op de 1.500 m en in de mixed relay.

Anders dan bij het snelschaatsen, waar de rijders tegen de klok schaatsen, treden bij het shorttrack tegelijk meerdere deelnemers aan en zijn er kwalificatierondes. Hier telt je positie aan de meet. Wie er als eerste over komt, gaat door. Doorgaans zijn er vier à zes rijders per wedstrijd die eerst in serie aantreden, dan in de kwartfinales, de halve finales en tot slot in de finale.

In het Poolse Gdansk, waar het EK shorttrack plaatsvond, eindigden Hanne Desmet en haar jongere broer Stijn respectievelijk tweede op de 1.500 m. ’s Anderendaags grepen ze elk de Europese titel op de 1.000 m, met amper enkele uren ertussen. Hanne klopte zowaar titelhoudster en olympisch kampioene Suzanne Schulting en de Hongaarse Petra Jászapáti terwijl bij de mannen Stijn de Nederlander Jens van ’t Wout en de Turk Furkan Akar achter zich liet.

Dé kers op de taart van dit Europese kampioenschap was voor beide Belgische rijders de vijfde plak, een zilveren, in de mixed relay. Met de steun van Tineke den Dulk en Ward Pétré finishte de Belgische ploeg in het kielzog van Nederland, maar vóór Italië, dat op de derde plaats kwam.

Aan het slot van deze internationale wedstrijd lagen er dus vijf medailles in het Belgische mandje.