Loena Hendrickx: Europees vicekampioene!

01/02/2023

De 23-jarige Antwerpse beklom in het kunstschaatsen als eerste Belgische ooit het Europese podium. De Brusselse Nina Pinzarrone, amper 16, eindigt vijfde.

De 23-jarige Belgische kunstschaatster Loena Hendrickx heeft geschiedenis geschreven. Ze is de eerste Belgische schaatster ooit die een Europese medaille won door tweede te eindigen in deze wedstrijd, dit jaar in het Finse Espoo.

Loena startte haar vrije kür veelbelovend met een geslaagde combinatie van triples, gevolgd door een dubbele Axel en een dansje op het ijs dat de schaatsbaan in vuur en vlam zette.  Maar een ongelukkige dubbele val halfweg bij de drievoudige Lutz en de drievoudige Flip bezorgde haar wat stress. Toch maakte ze haar kür moedig af en de jury gaf haar 125,63 punten voor haar vrije kür. Opgeteld bij de 67,85 punten van haar korte kür levert dat haar een voorlopige eerste plaats op met 193,48 punten.

Jammer genoeg voor onze landgenote bleef de Georgische Anastasiia Gubanova feilloos in haar ritme. Zij voegde 130,10 punten toe aan de 69,81 voor haar korte kür en behaalde zo de Europese titel met 199,91 punten.

Loena Hendrickx laat zien dat ze bekwaam en vastberaden is en dus een kunstschaatster waar je maar beter rekening mee houdt.

Merk ook de fraaie vijfde plaats op van de Brusselse Nina Pinzarrone (185,92 punten). De 16-jarige is daarmee dé revelatie van deze Europese competitie.

Met zulke talenten mogen we in de toekomst nog mooie Belgische prestaties in het kunstschaatsen verwachten.