EK wielrennen: zes medailles voor de Belgen!

27/09/2023

Net zoals Frankrijk keerde België met zes medailles terug van het EK, en is daarmee het land met de rijkste medailleoogst. Nooit eerder deed België beter op een EK sinds de elite kan deelnemen.

Het EK wielrennen op de weg 2023 had plaats in de noordoostelijke Nederlandse provincie Drenthe.

België, dat hoe langer hoe meer een tijdritland wordt, blijft in Europa hoge ogen gooien in dit onderdeel. Vorig jaar wonnen onze wielrenners en wielrensters op het EK in Munchen drie medailles in het tijdrijden, waarvan één gouden, één zilveren en één bronzen. Dit jaar deed België zijn reputatie zowat alle eer aan door opnieuw drie medailles te behalen.

  • Alec Segaert (goud) bevestigde zijn favorietenstatus bij de beloften door goud binnen te halen, waar hij dit seizoen al zo lang naar uitkeek op een kampioenschap.
  • Wout van Aert (zilver) presteerde sterk maar moest een nog sterkere renner laten voorgaan. De amper 19-jarige Joshua Tarling verpletterde de concurrentie.
  • Sente Sentjens (brons), 18 jaar, verdient een speciale vermelding voor zijn bronzen medaille bij de junioren.

In de wegritten schitterden onze wielrenners en wielrensters op de pittige parcours van Drenthe.

  • Fleur Moors (goud) was dé Belgische ster van het EK. Deze jonge wielrenster was al derde op het WK in Glasgow en won nu ook de Europese titel in de wegrit voor junioren.
  • Lotte Kopecky (brons) sloot haar uitzonderlijke seizoen af met een bronzen medaille. Ze slaagde er niet in Mischa Bredewold bij te houden toen die er op tien kilometer van de aankomst vandoor ging en daarna werd ze ingehaald door Lorena Wiebes in de laatste meters. Zo strandde ze op amper vier seconden van een nieuwe opmerkelijke seizoensprestatie.
  • Wout van Aert (zilver) moest Christophe Laporte lossen toen die wegreed en het ontbrak hem in de slotmeters aan dat tikkeltje punch om zijn Franse tegenstrever te overtroeven.

Met zes medailles naar huis: een record voor België!