Belgische wielrenner wordt Europees kampioen veldrijden

09/11/2023

Michael Vanthourenhout kan zich trots Europees kampioen veldrijden noemen, voor het tweede jaar op rij.

Vanthourenhout kreeg zware concurrentie van landgenoten Thibau Nys, Eli Yserbyt en Laurens Sweeck op het 3 km lange parcours in het Franse Pontchâteau. De kampioenen keken aan tegen zes beklimmingen, waarvan de vijfde met 23% een echte kuitenbijter. Er zijn er al voor minder door de knieën gegaan. 

Maar we zagen dat het goed was. Even goed als het weer slecht was eigenlijk. Fans van veldrijden kregen geen bloedbad maar een modderbad te zien. Het Belgische team startte ijzersterk en reed op kop. 

Terwijl de zoon van legende van het veldrijden en ex-wereldkampioen Sven Nys een offday had, stond de Europese kampioen van vorig jaar in lichterlaaie. Michael wist al in de derde van acht ronden te ontsnappen en verpletterde zijn tegenstanders met 20 seconden op kop. Hij toonde zijn talent op de fiets en jammer wel voor ziijn achtervolgers, maar de score stond vast. 

Maakt hij er volgend jaar een hattrick van? Vanthourenhout bewijst dat men in het EK niet om hem heen kan, zoals hij altijd op het podium of zeker vierde eindigt. Slechts twee andere wielrenners wonnen ooit het kampioenschap meer dan eens. 

Vooruit en altijd hogerop, Michael!