Belgische Lotte Kopecky wereldkampioene wielrennen

17/08/2023

Met haar zege in de topdiscipline, het wegwielrennen, verheft de Belgische zich tot de koningin van het dameswielrennen. Ze bekroont de 29 medailles die de Belgen op het WK hebben geoogst.

Op het WK wielrennen, dat in Glasgow plaatsvond, maakte België zijn faam van fietsland waar. Na iets meer dan tien wedstrijddagen keren onze renners terug met in totaal 29 medailles, waarvan tien regenboogtruien voor de wereldkampioenen.

Het klopt dat in Schotland 13 wielerdisciplines op het programma stonden van dit super-WK met als slogan: The biggest cycling event ever (het grootste wielerevenement aller tijden). In die tiental dagen zijn tien van de 29 Belgische medailles gewonnen in de Gran Fondo, de wegdiscipline voor amateurs. Ook onze parawielrenners staken erboven uit met hun totaal van acht medailles, waarvan de titel van wereldkampioen voor zowel Maxime Hordies als Jonas Van de Steene.

Sommige titels in deze Belgische oogst klinken uiteraard prestigieuzer dan andere. Zoals die van wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel. Maar de titel van Lotte Kopecky in het hoofdonderdeel van het dameswielrennen, de wegrit, smaakt extra zoet, als je ziet met hoeveel allure die is behaald.

Zij die tweede eindigde in de voorbije Ronde van Frankrijk wist zich tegen het eind van de wedstrijd voordelig te plaatsen, meer bepaald in het bijzijn van de huidige kampioene Annemiek van Vleuten. Vijf kilometer voor de streep, tijdens een van de laatste beklimmingen, toonde ze haar kracht en reed ze alleen weg; ze zou niet meer worden ingehaald door haar achtervolgsters.

Deze schitterende zege op het WK wielrennen in Glasgow is een betekenisvolle stap in Lotte Kopecky’s al indrukwekkende carrière. Haar talent, vastberadenheid en passie voor de fiets zijn naar een nieuw hoogtepunt getild, wat haar status als een van de meest getalenteerde wielrensters van haar generatie onderstreept.