Rechten en vrijheden van de LGBT: België op nr. 2

20/05/2020

Europa heeft een vergelijkende analyse gemaakt van de wetten en de administratieve procedures die de LGBT-gemeenschap al dan niet beschermen. Van 49 landen staat België tweede in de Rainbow Index.

ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association) heeft bekendgemaakt hoe het in 49 Europese landen is gesteld met de rechten van homoseksuelen, transgenders, biseksuelen en interseksuelen. Zoals in 2019 staat ook nu Malta op kop en zoals het jaar daarvoor staat België op de tweede plaats.

De rangschikking is gebaseerd op ruim 70 criteria uit de antidiscriminatiewetgevingen die rekening houden met de seksuele geaardheid en genderidentiteit, maar ook met gelijkheid inzake huwelijk, adoptie, erkenning door de tweede ouders of de mogelijkheid voor transseksuelen om van burgerlijke staat te veranderen.

België bewijst dat het zijn wetgeving inzake de rechten van LGBT onafgebroken wil aanpassen. Kijk maar naar de recente genderwet, die de nadruk legt op respect en zelfbeschikking voor transgenders en genderidentiteit uit de medische sfeer haalt. Begin 2020 is de wet gewijzigd om discriminatie van interseksuelen op grond van geslachtskenmerken strafbaar te stellen.

Luxemburg, Finland en Denemarken vervolledigen de top vijf van de rangschikking.