Eén verbinding tussen de Belgische en Deense energie-eilanden

09/12/2021

De memorandum van overeenstemming tussen België en Denemarken is ondertekend. De twee landen willen de langste onderzeese verbinding ter wereld tussen twee kunstmatige energie-eilanden voor 2030 operationeel maken.

Tinne Van der Straeten, de Belgische minister van Energie, verklaarde tijdens haar bezoek aan Kopenhagen in aanwezigheid van haar Deense ambtgenoot: "Met de energie-eilanden en de hybride interconnectie positioneren wij ons als pioniers en maken wij van de Noordzee een grote duurzame energiecentrale.”

De aanleg van de Triton Link zal naar verwachting ongeveer vier jaar in beslag nemen en voor het eind van dit decennium voltooid zijn. De twee transmissienetbeheerders, Elia voor België en Energinet voor Denemarken, kunnen nu gaan samenwerken aan de allereerste onderzeese verbinding ter wereld van 600 km tussen twee kunstmatige energie-eilanden.

Concreet zal deze Triton Link een kabelverbinding tussen de twee landen tot stand brengen, waardoor elektriciteit kan worden uitgewisseld die wordt geproduceerd door offshore-windturbines op twee energie-eilanden, het ene Belgisch voor de kust van De Panne en het andere voor de kust van Denemarken. Het is de bedoeling dat de twee landen op basis van wederkerigheid elektriciteit naar het vasteland brengen. Daarom wordt het project een "hybride" interconnectie genoemd.

Dit memorandum van overeenstemming bevestigt de grote ambities van België op het gebied van hernieuwbare energie, zoals blijkt uit de lopende ontwikkeling van een tweede windmolenpark in het Prinses Elisabethgebied, waar dit nieuwe kunstmatige eiland zal verrijzen.