Groene waterstof: eenheid maakt macht

30/11/2022

DEME, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges bundelen hun knowhow om groene waterstof te produceren. Ze plannen een samenwerking met het Egyptische ingenieursbedrijf Gharably Integrated Engineering Company (GIECO). Dit consortium zou dus in Egypte gebouwd worden om groene energie te leveren aan de Belgische industrie.

Door zijn oppervlakte en klimaat is ons land niet zelfvoorzienend voor de productie van groene waterstof. Daarom wenst het consortium van baggeraar DEME, gasnetbeheerder Fluxys en havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges een waterstoffabriek te bouwen in Egypte,  dat ideaal gelegen is om schone energie op te wekken via wind- en zonne-energie.

Er zou een elektrolysehal van ruim 500 megawatt vlak bij de Middellandse Zee komen om vloeibare waterstof te produceren in de vorm van ammoniak, dat gemakkelijker per schip kan worden getransporteerd.

Het transport gebeurt eerst over water, daarna verder via het pijpleidingennetwerk van Fluxys. Tegen 2030 rekent de netbeheerder op voldoende capaciteit om 30 terawattuur aan waterstof via een leidingennetwerk te transporteren, naast 30 miljoen ton CO₂.

Port of Antwerp-Bruges, waar de waterstof naartoe gaat, wil uitgroeien tot het energieknooppunt van West-Europa en tot een hub voor de productie en de import van groene waterstof.