Reusachtig windenergieproject in de Noordzee gepland

01/06/2022

Vervuilende brandstoffen als steenkool, aardolie en aardgas maken almaar meer plaats voor hernieuwbare energie, uit zonne-, water- en windkracht. België springt mee op de trein van de Europese groene-energiecentrale in de Noordzee.

De energieprijzen zijn tot ongeziene hoogtes gestegen en het lijkt er niet op dat daar snel beterschap in komt. Reken daarbij dat we dringend onze afhankelijkheid van landen als Rusland moeten afbouwen en tegelijk de bevoorrading moeten blijven garanderen. Meer dan ooit is dus de productie op grote schaal van goedkope alternatieve energie zonder CO₂-uitstoot een na te streven doel.

Samen met Denemarken, Duitsland en Nederland mikt België op één uitgebreid netwerk van windturbineparken op zee. Het bescheiden vermogen van 15 gigawatt (GW) die de vier landen de voorbije 30 jaar hebben uitgebouwd moet fors omhoog: in 2030 tot 65 en in 2050 tot 150 GW. Dus het tienvoud van de huidige capaciteit of het equivalent van 75 grote kernreactoren en voldoende om aan liefst 150 miljoen gezinnen stroom te leveren. Trouwens, volgens de EU is het dubbele vereist voor klimaatneutraliteit.

De respectieve regeringsleiders ondertekenden zopas in aanwezigheid van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Deense Esbjerg het akkoord over het ombouwen van de Noordzee tot een windenergiecentrale.

Het mag duidelijk zijn dat als partner in dit grootse project België, met zijn minder dan 70 km lange kust, een enorm potentieel binnenhaalt.