DEME werkt mee aan eerste offshore-windturbineproject in VS

20/10/2021

De wereldwijd bekende Belgische baggergroep DEME, gespecialiseerd in onder meer oplossingen voor de offshore-energiesector, gaat via een filiaal meewerken aan het eerste omvangrijke windturbineproject voor de kust van de Verenigde Staten.

Vineyard Wind 1, zo heet dit grootschalige project. Het komt een 25-tal km buiten de kust van Massachusetts in de Atlantische Oceaan. Het was al bekend dat het DEME Offshore US-filiaal 84 windturbinegeneratoren zou bouwen, die 800 megawatt (MW) moeten opwekken, 400.000 gezinnen en handelszaken voorzien van elektriciteit en werk verschaffen aan 3.600 mensen. Maar het zal nog een hele reeks andere taken uitvoeren: het transport en de installatie van de funderingen van het type monopijler, van de transitiestukken, de corrosiebescherming en tot slot de fundering van het platform van het elektrisch offshore-onderstation.

 

De samenwerking tussen DEME en lokale partners zal ook een positieve impact hebben op de arbeidskrachten in de VS. Zij kunnen hun voordeel doen met de expertise van gerenommeerde bedrijven in de offshore windindustrie, waaruit zich een volledig Amerikaans personeelsbestand kan ontwikkelen. Er waait duidelijk een nieuwe wind op de Amerikaanse windmarkt.