KMKG wijdt expo aan Oostenrijkse architect Josef Hoffmann

18 januari 2024 - 14 april 2024
Brussel

De Oostenrijker Joseff Hoffmann kennen we vooral van het Stocletpaleis in Brussel, Unesco-werelderfgoed. Maar hij was zoveel méér. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) zoomen in op deze spilfiguur van het Weense modern design.

Joseff Hoffmann. In de ban van schoonheid is de eerste tentoonstelling in België over deze artistieke allrounder (1870-1956). Voor hem liepen de schone en de toegepaste kunsten dooreen. In zijn beroemde Wiener Werkstätte, letterlijk de Weense ateliers die hij in 1903 stichtte, gingen kunst en vakmanschap hand in hand. Zijn streefdoel was een totaalkunstwerk te verwezenlijken, waarin allerlei disciplines samenkwamen. Architectuur, uiteraard, maar ook de interieurverzorging met alles wat erbij hoorde: meubels, tapijten, muurschilderingen, mozaïeken, zelfs de lijsten en sokkels voor schilderijen tot en met gebruiksvoorwerpen als boekbanden, tafelbestekken, theeserviezen, kannen, glazen en vazen kregen ruim aandacht in zijn creaties.

Op het retrospectief in Brussel komt de toonaangevende architect en vernieuwend ontwerper tot leven aan de hand van bekende werken, zeldzame stukken uit privécollecties en biografische gegevens. U leert ook hoe hij meerdere generaties studenten heeft geïnspireerd. Elk onderdeel van de tentoonstelling is opgebouwd rond een of meer maquettes die verwijzen naar de verschillende uitingen van zijn artistieke productie.

Stoclet is niet open voor het publiek, maar de expo kunt u nog tot 14 april 2024 gaan bewonderen.