Ensor en tijdgenoten: stilleven in Oostende

04 januari 2024 - 14 april 2024
Oostende

De 75e overlijdensverjaardag van de Belgische kunstenaar James Ensor wordt herdacht met tal van tentoonstellingen, waarvan de eerste al loopt in Oostende.

Mu.ZEE, het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Ensors thuisstad, zoomt in op de stillevens van de overleden kunstenaar en baron, en meer algemeen op het stilleven in België van 1830 tot 1930. 

 De expo heet Rose, Rose, Rose à mes Yeux en is de eerste ooit gewijd aan Ensors stillevens. Zijn werk hangt er naast dat van minder bekende namen als Hubert Bellis, Philibert Cockx en Jean-Baptiste Robie. 

Ook Antoine Wiertz en Frans Mortelmans maken hun opwachting, zoals voorts Leon Spilliaert, en de mogelijk allerbekendste Belgische schilder, de meester van het surrealisme zelf, René Magritte. 

In de greep gekomen van zoveel Belgisch talent? Boek dan vast uw ticket en geniet van een cultureel uitje naar de mooie kuststad waar Ensor leefde en stierf. 

Wist u dat, zoals 2024 uitgeroepen is tot Ensorjaar, dat ook gold voor 2010 ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van Ensor?