BRUSSELS ARTIEST DIDIER VERMEIREN KRIJGT TENTOONSTELLING BIJ WIELS

20 september 2022 - 08 januari 2023
Brussel

WIELS, het Brusselse centrum voor hedendaagse kunst, organiseert tot 8 januari 2023 een tentoonstelling van de Belgische beeldhouwer Didier Vermeiren.

De tentoonstelling, genaamd Double Exposition, toont de beeldhouwwerken en foto's van Vermeiren. Hoewel ze recente werken bevat, is ze ook een retrospectieve, met enkele beelden die dateren van 1973.

Vermeiren maakte aanvankelijk foto's van zijn beeldhouwwerken om ze te documenteren. Nu zijn deze foto's onderdeel geworden van zijn creatieve proces, waardoor men de kunst als het ware in een ander licht kan zien.

Hoewel Didier Vermeiren in Brussel is geboren, is dit zijn eerste grote tentoonstelling in de hoofdstad van Europa in vijfendertig jaar, maar dat betekent niet dat Vermeirens beelden ongezien zijn gebleven. Zijn werken hebben net de wereld rondgereisd, van het MoMA in New York tot de Biënnale in Venetië, langs het kunstcentrum Jeu de Paume in Parijs.

De beelden hebben een link met een andere beroemde kunstenaar die Brussel een tijdje ‘thuis’ noemde: de Franse beeldhouwer Auguste Rodin, die in de jaren 1870 in Brussel woonde en zijn tijd in België als een van de mooiste periodes van zijn leven beschouwde. Rodin gebruikte veel gietwerk in zijn werk, en dit inspireerde Didier Vermeiren om het gietproces aan te grijpen om verbanden te leggen tussen verschillende werken.

De tentoonstelling loopt tot in het nieuwe jaar, in het WIELS museum in de Brusselse gemeente Vorst. Het gebouw zelf is ook opmerkelijk, omdat het diende als hoofdzetel van Wielemans-Ceuppens, een voormalige Brusselse bierbrouwerij die meer dan een eeuw lang, van 1883 tot 1988, actief was.