BE MODERN, een wandeling door de abstracte kunst van de 21e eeuw

16 oktober 2020 - 21 januari 2021
Brussel

De ondertitel Van Klee tot Tuymans vat het doel van de tentoonstelling, die tot 21 januari 2021 loopt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), goed samen. Namelijk Belgische én buitenlandse wereldartiesten in de kijker zetten aan de hand van 150 geselecteerde kunstwerken: schilderijen, sculpturen, tekeningen, installaties en bewegende beelden die de geschiedenis van de hedendaagse kunst afbakenen.

Paul Klee (1879-1940) staat aan het begin en Luc Tuymans (geboren in 1958) aan het eind van de tijdlijn van de visuele kunst verzameld rond het thema vrijheid en experiment. Het omvat drie krachtlijnen: de emancipatie van lijn en kleur en de evolutie via een radicaal abstracte beeldtaal; het materiaalgebruik, de wijzigende verhouding tot het object (hier doet het werk van Max Planck zich al voelen) en het perspectief van de conceptuele kunst; tot slot, de wijzigende verhouding mens-omgeving en de existentiële vraagstukken van de 20e eeuw.

Van de artiesten die tentoonstellen, sommigen voor het eerst, vermelden we: Frank Stella, Bill Viola, Roger Ballen, Georges Meurant, Chéri Samba, Agnès Guillaume, Rinus van de Velde, Emmanuel Van der Auwera … een gedurfde originele selectie die het flitsende avontuur van de moderne visuele kunst uitbeeldt.

 

Bereid uw bezoek aan de tentoonstelling alvast voor.