Koningin Elisabethwedstrijd
Nog 24 kandidaten, van wie de Belgische Stéphanie Huang, blijven over in deze prestigieuze internationale wedstrijd, waar dit jaar de cello centraal staat.
Van de 66 deelnemers uit de hele wereld stoten amper 24 cellisten door naar de halve finales die van een uitzonderlijk niveau beloven te zijn. De Koreanen zijn met vijf de best vertegenwoordigde nationaliteit, van wie de ravissante Min Ji Kim, de drie Duitsers Anoucha Hack, Constantin Heise en Simon Tetzlaff, de twee Amerikanen James Baik en Riana Anthony en de twee Nederlanders Anton Spronk en Ella van Poucke. Nog twaalf andere landen hebben een musicus in de running, waarvan België, namelijk de schitterende Stéphanie Huang.
De uit Montigny-le-Tilleul, een gemeente bij Charleroi, afkomstige Stéphanie Huang was amper 4 toen haar moeder haar naar de celloles liet gaan. Als 12-jarige debuteerde ze aan de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel met de Rococovariaties van Tsjaikovsky. Meermaals won ze de eerste prijs op internationale wedstrijden. Ze kreeg haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel voor ze haar kunstenaarsdiploma behaalde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Het vervolg van deze Koningin Elisabethwedstrijd is veelbelovend voor haar, met haar Francesco Stradivarius-cello uit 1742, edelmoedig uitgeleend door de Guttman Collection.
De halve finales, in twee ronden, vinden plaats met publiek in studio 4 van Flagey in Brussel. De recitals moeten werken naar keuze (waarvan een sonate voor cello en piano) en het onuitgegeven verplichte werk bevatten, speciaal voor deze sessie geschreven door Daan Janssens.
Alle fans kunnen tot 4 juni het programma live volgen!