Brussel eert zijn grootste jazzmusicus

13/04/2022

Dit jaar zou Toots Thielemans 100 zijn geworden. De stad Brussel gaat zijn jazzicoon meermaals hulde brengen, en dan nog wel op muziek.

Vanaf 22 april, met een rijkgevuld programma. Noteer alvast:

Op Toots’ verjaardag, 29 april, geven het Brussels Jazz Orchestra, het Metropole Orkest en musici als Kenny Werner, Grégoire Maret en Philip Catherine een concert in Bozar.

Op zaterdag 30 april nemen harmonieën en orkesten uit Vlaanderen de fakkel over, op de Kunstberg, het Muntplein en het Sint-Katelijneplein! ’s Avonds afspraak in het Jazz Station voor een concert van Michel Herr, een vriend en de vroegere pianist van Toots.

De feestelijkheden hervatten in de zomer, met op 20 juli een huldeconcert tijdens het volksbal voor de nationale feestdag.

De belevingstentoonstelling Toots 100. The Sound of a Belgian Legend vindt plaats van 22 april tot 31 augustus in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Daar komen de minder bekende facetten van de artiest aan bod. Want u dacht de Brusselse jazzmusicus goed te kennen? Of u nu jazzfanaat of nieuweling bent, u zult mogelijk opkijken van de geluidsfragmenten, instrumenten, getuigenissen en een biografie van Toots. Wist u bijvoorbeeld dat de man met de mondharmonica ook gitarist, virtuoos fluiter en zelfs accordeonist was?

Toots blijft ons verrassen!