Belgische architect ontwerpt futuristische metamorfose voor Luxemburgs postgebouw

15/10/2018

De Belgische architect Vincent Callebaut heeft een internationale wedstrijd gewonnen om het historische Hôtel des Postes in Luxemburg-stad te mogen renoveren. Zoals in de meeste ontwerpen van de architect staat ecologie ook nu weer centraal.

Het postkantoor werd in het begin van de twintigste eeuw ontworpen door de Luxemburger Sosthène Weis. Nu heeft het bureau Vincent Callebaut Architectures een internationale competitie gewonnen om het pand te mogen verbouwen. Al moet er wel nog worden samengezeten met de lokale autoriteiten om de precieze bouwvoorwaarden te bekijken.

De nieuwe functie van het voormalige postkantoor wordt veelzijdig. Er is plaats voorzien voor een aantal woningen, een brouwerij en een restaurant. Zij krijgen allemaal een plaats in het moderne ontwerp van Callebaut, waarbij vooral de glazen koepel in het oog springt. De bedoeling is om die te bekleden met zonnecellen die het gebouw het hele jaar door van energie moeten voorzien.

De aandacht voor groene energie en ecologie komt wel vaker terug in het werk van Callebaut. In zijn plannen voor Paris Smart City 2050 ontwierp hij prototypes van woontorens die volgens bioklimatologische normen moeten worden opgetrokken. Ook hierbij legde hij de focus op innovatieve manieren om hernieuwbare energie op te wekken en te gebruiken.