Wist u dat de mitraillette uit het interbellum stamt?

02/10/2018

De mitraillette is echt een Belgisch fenomeen. Je kan hem vergelijken met een Balense Reus. Maar het principe is hetzelfde: een lang broodje opgevuld met vlees, veel frieten en een flinke portie saus.

De mitraillette zou afkomstig zijn uit de streek rond Charleroi. Expert ter zake is niemand minder dan de in Wallonië befaamde frietkraam Robert la frite, sinds 1952 van generatie op generatie uitgebaat door de familie Terwagne.

Deze typsich Belgische kost ontstond in het interbellum. Wanneer men amper rondkwam of de soldaten weinig reserve hadden, aten ze gewoon brood met enkele frieten. De mitraillette, zoals we die nu kennen, deed zijn intrede samen met het Franse stokbrood, dat bij ons vanaf 1975-1976 voorkomt.

Maar waar komt die naam vandaan? Er bestaan meerdere hypothesen. Volgens de meest verspreide doet de langwerpige vorm van het broodje denken aan het wapen en zijn de frieten de munitie. Hoeft het nog gezegd dat u na het verorberen ervan buiten strijd bent?