Wist u dat de Belgische senioren de gelukkigste van Europa zijn?

15/10/2018

Een studie van Ipsos toont aan dat Belgische senioren beter in hun vel zitten dan hun Europa leeftijdsgenoten.

Belgische 65-plussers bevestigen dat ze zich pas 'oud' beginnen voelen vanaf 79 jaar. Dat maakt hen tot de meest optimistische senioren in Europa.

De studie verduidelijkt dat alles een kwestie is van mentaliteit en afhangt van onze kijk op het leven. 75 % van de Belgische senioren plukt de dag en grijpt niet voortdurend terug naar het verleden. De meerderheid gaat nieuwe uitdagingen niet uit de weg en geniet van het leven. Daardoor voelen ze zich jonger en vitaler. Hun visie wijkt daarmee af van die van de meer traditionalistische maatschappij.

Bovendien voelt 80 % van de Belgische senioren zich nuttig (meer dan het Europees gemiddelde). Dat is belangrijk voor wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zijn of haar kennis wil doorgeven. Ze worden beschouwd als mensen die nog zelfstandig functioneren en een rol spelen binnen onze samenleving.

Om actief in de samenleving te kunnen meedraaien, maakt 79 % van de senioren minstens één keer per maand gebruik van het internet voor financiële transacties, films of muziek. Die handelingen versterken meteen ook het gevoel van onafhankelijkheid.

Op affectief vlak koestert 44 % nog steeds romantische gevoelens voor een partner, bij 43 % is er nog altijd sprake van fysieke aantrekkingskracht. Eén op drie Belgische senioren onderhoudt nog geregeld seksuele betrekkingen.