Karel Sabbe zet ongelooflijke ultraloopprestatie neer

23/03/2023

Slechts 15 atleten is het gelukt in minder dan 60 uur de Barkley Marathons, beschouwd als de zwaarste ultraloop ter wereld, tot een goed einde te brengen. De Belg Karel Sabbe, die al meerdere wereldrecords op zijn naam heeft, behoort voortaan tot dit internationaal selecte kringetje.

De Barkley is een woest parcours, zelf uit te zoeken door de bossen van het Frozen Head State Park, een nationaal park in de staat Tennessee, hartje VS. Een volledig autonome oriëntatieloop van bijna 200 km, zonder gps of mobiele telefoon, over vijandig terrein met ruim 18.000 hoogtemeters (of twee keer de Mount Everest). De wedstrijd is af te leggen in minder dan 60 uur.

Sinds de eerste editie in 1986 zijn amper 15 atleten erin geslaagd binnen de opgelegde tijd deze mythische wedstrijd uit te lopen. Karel Sabbes prestatie is dus uitzonderlijk. Het heeft nochtans maar een haartje gescheeld of het was mislukt, want hij finishte in 59 uur, 53 minuten en 33 seconden.

De derde deelname was dus de goede voor de 34-jarige West-Vlaming. Deze tandarts en topavonturier uit Anzegem is wereldrecordhouder op de 4.300 km van de Pacific Crest Trail, in het westen van de Verenigde Staten. Ook de Appalachian Trail staat op zijn naam: 3.500 km die hij in een recordtijd van 41 dagen, 7 uur en 39 minuten aflegde.

Nog andere Belgen hebben records gevestigd in ultraloopwedstrijden, zoals Ivo Steyaert en Merijn Geerts of Arnaud de Meester.