Transat Jacques-Vabre: Een fantastische vierde plaats voor Jonas Gerckens!

02/12/2021

Het was de eerste keer dat Belgische schipper Jonas Gerckens deelnam aan deze mythische non-stop zeilwedstrijd over de Atlantische Oceaan. Een wedstrijd met de beste zeilers ter wereld. Hij bereikte meteen de top 5.

De Transat Jacques-Vabre, ook bekend als de Koffieroute of de Double-handed Transat, is een trans-Atlantische race voor duo’s (twee zeilers als bemanning) die sinds 1993 om de twee jaar wordt gehouden. De beste schippers ter wereld hebben er een essentieel zeilevenement van gemaakt.

De 15e editie van de race, die plaatsvond tussen Le Havre (Frankrijk) en Fort de France (Martinique), bleek een adembenemende race vol spanning te zijn, waarbij de Belgische schipper Jonas Gerckens en zijn co-schipper Benoit Hantzperg zich op geheel onverwachte wijze onderscheidden.

Deze vierde plaats voor een eerste deelname kan dan ook als een overwinning worden beschouwd, ook al dacht de Belgische schipper lange tijd dat hij op het podium kon eindigen. Na 22 dagen, 0 uur, 31 minuten en 4 seconden racen aan boord van de VOLVO 164 in de categorie Klasse 40, verscheen er een brede glimlach op zijn gezicht bij de finish, ondanks de vermoeidheid en het opspattend zeewater: "Allereerst was het simpele feit dat ik kon deelnemen aan de race al uitstekend nieuws (nadat hij begin oktober een rib had gebroken, kreeg hij pas een paar dagen voor de start medische validatie). Mijn rib deed pijn, ik viel er zelfs nog een keer op tijdens de race, maar ik voelde dat ik er overheen kon komen," zei de Belgische schipper.

Onvoorbereid en aan boord van een boot waar ze weinig tijd hadden om aan te wennen, zetten Jonas Gerckens en zijn Franse teamgenoot een prestatie neer die ze vooral te danken hebben aan goede strategische keuzes die meermaals hun vruchten afwierpen!