Zeilen: wereldtitel voor Emma Plasschaert in Laser

09/12/2021

Emma Plasschaert uit Oostende wint het wereldkampioenschap zeilen in de Laser Radial (ILCA 6 categorie). De atlete won haar tweede titel uit haar carrière in deze olympische discipline. In 2018 behaalde ze ook al de titel.

Met meer dan 400 zeilers uit 29 landen werden de wereldkampioenschappen zeilen dit jaar gehouden voor de kust van Mussanah in het Sultanaat van Oman. De 50e editie van de wedstrijd omvatte voor het eerst in Azië drie categorieën jachten van Olympische klasse.

In haar categorie, Laser Radial, kreeg de Belgische Emma Plasschaert de kans om wat troost te vinden na haar teleurstelling van het niet behalen van een medaille op de recente Olympische Spelen in Tokio. Daar werd onze landgenote pas vierde.

In een wedstrijd van drie races, wist ze de druk op de ketel te houden tot de laatste race. De Oostendse, die in het eindklassement evenveel punten behaalde als de Poolse Agata Barwinska, heeft haar overwinning immers alleen te danken aan een betere klassering in de laatste race. Daar werd ze door een gedurfde race derde tegenover de twaalfde plaats van de Poolse.

Terwijl ze haar tweede wereldtitel vierde, na die in Aarhus (Denemarken) in 2018, vertrouwde Emma Plasschaert met veel bescheidenheid toe dat "deze wereldtitel vrij onverwacht kwam. Zeilen is een totaal onvoorspelbare sport. In Oman hadden we een week met betrekkelijk weinig wind. Dit veroorzaakte veel schommelingen in de resultaten van de verschillende atleten. Pas op de laatste dag zorgde ik ervoor dat ik won.”

Maar de Belg kijkt al vooruit naar Marseille, waar de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen van 2024 zullen plaatsvinden.