Luca Brecel wint Schots Open snookertoernooi

16/12/2021

De Limburger Luca Brecel won een groot snookertoernooi tegen viervoudig wereldkampioen John Higgins. Hij is de eerste Europese speler die een dergelijke titel wint in deze discipline.

In de UK Championship raakte Luca Brecel ook tot in de finale. Daar verloor hij van de Chinese Zhao Xintong . Dit weekend stond hij in zijn tweede opeenvolgende finale tegenover een van de grootste sterren in snooker. John Higgins heeft vier wereldtitels op zijn naam, en om de finale te bereiken had de 46-jarige Schot net Ronnie O’Sullivan verslagen. De meest succesvolle speler in de geschiedenis van snooker.

De 26-jarige Limburger liet zich niet intimideren door de inzet en kon meteen een voorsprong nemen in deze best-of-17 finale (frames). Met een 6-2 voorsprong aan het einde van de eerste sessie, aarzelde de man die in het circuit bekend staat als "The Belgian Bullet", niet toen zijn tegenstander drie games won in de tweede sessie.

Luca Brecel won triomfantelijk met een score van 9-5, waarbij hij 127 punten op rij scoorde in zijn negende winnende frame, een "century" in het jargon van het spel. Hij heeft zonder twijfel de beste prestatie uit zijn jonge carrière neergezet en heeft nu een tweede titel op zijn naam staan na het winnen van het Chinese kampioenschap in 2017.

In deze door Angelsaksen en Aziaten gedomineerde sport is Luca Brecel (15e) de enige speler van het Europese continent die tot de top van de wereldranglijst is doorgedrongen.