Snooker: droomfinale in Shanghai voor de Belg Luca Brecel

20/09/2023

Luca Brecel verloor nipt in de finale van de Shanghai Masters snooker na een waanzinnig duel tegen de legende in de discipline, Ronnie O’Sullivan.

Het was vier jaar geleden dat de Shanghai Masters, dat prestigieuze toernooi waar ’s werelds beste snookerspelers elkaar treffen, niet meer was georganiseerd door de coronapandemie.

Op dat zolang verwachte toernooi wist de zogeheten Belgian Bullet zich in de finale te hijsen om er uit te komen tegen wereldkampioen Ronnie O’Sullivan. Deze Engelsman, die doorgaat als een echte snookerlegende, heeft met zijn zeven WK-titels de rijkst gevulde erelijst in deze discipline.

Beiden namen het voor het eerst tegen elkaar op sinds Luca Brecel in de kwartfinale van het recentste WK schitterde, gewonnen door de Belg in mei laatstleden. En of het er spektaculair aan toeging!

De Engelsman stond met 6-4 voor aan het eind van de eerste sessie maar Luca Brecel kwam terug tot 7-7. De zevenvoudige wereldkampioen liet toen zijn beste snooker zien. Hij won drie frames op rij, waarvan een 143-break, de hoogste in het toernooi, en bracht zo de zege dichterbij. De Belg hield evenwel stand en won de twee volgende frames. De wedstrijd had zelfs in het 21e en ultieme frame gespeeld kunnen worden, maar hoewel Ronnie O’Sullivan het benauwd kreeg, wist hij zich te redden en behaalde hij zijn vijfde succes op de Shanghai Masters.

Op de valreep geklopt, maar onze landgenoot heeft andermaal bewezen wel degelijk een van de beste snookerspelers ter wereld te zijn.