Jupiler wordt vijftig!

05/09/2016

Een blonde Belgische schoonheid heeft net haar vijftigste verjaardag gevierd! Ook na al die jaren blijft Jupiler, populair bij alle Belgen en zeker als er iets te vieren valt, ’s lands meest geliefde bier.

Het verhaal begint bij brouwerij Piedbœuf in het centrum van het Luikse dorpje Jupille. Om te kunnen wedijveren met de Duitse bieren besluit Albert Van Damme van de familie Piedbœuf in de jaren vijftig om een blond bier van lage gisting en op basis van mout te brouwen. Zo ziet de Jupiler "Urtyp" het licht, waarbij het achtervoegsel "er" de naam een Germaanse klank geeft. Het gaat dan wel niet om dezelfde Jupiler die we vandaag drinken, we weten nu toch al hoe het bier aan zijn naam is gekomen!

Het succes dat de Jupiler Urtyp vervolgens kent, doet de ingenieurs-brouwers van brouwerij Piedbœuf  beslissen om met hetzelfde recept ook gewone pilsbieren te brouwen. Albert Van Damme gaat aan de slag en zo wordt op 5 september 1966 de eerste "Jupiler 5" getapt. De "Jupiler 5", die overeenkomt met de huidige Jupiler, blijkt al snel een groot succes en wordt een van de lievelingsbieren van de Belgen. Het cijfer 5 verwijst naar het alcoholgehalte en het aantal ingrediënten, maar verdwijnt achteraf uit de naam. 

In het dorpje Jupille is Jupiler een familieverhaal. De band tussen de brouwerij en de bevolking van Jupille wordt van generatie op generatie doorgegeven en is ook vandaag nog steeds heel sterk. Iedereen houdt ervan met een frisse Jupiler in de hand herinneringen op te halen!

Tegenwoordig wordt Jupiler nog steeds in Jupille geproduceerd door de multinational AB InBev. Jupiler is zeer populair bij de Belgische bevolking, vooral in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar.