‘Onze Brueghel’ blijkt een … echte Brueghel te zijn

15/03/2023

Verbijstering alom in een Noord-Frans gezin. Al jaren ging er een vergeeld schilderij wat schuil achter een deur van hun tv-salon. Onze ‘Brueghel’, alias De Boerenadvocaat, komt eind maart bij het Parijse veilinghuis Drouot onder de hamer. Geschatte waarde: 600.000 à 800.000 euro.

10 oktober 2022 werd een geluksdag in een landhuis ergens in Noord-Frankrijk. Naam en locatie blijven strikt geheim. Nochtans keken de erfgenamen sip toen de schatter-veilingmeester hun tijdens de boedelbeschrijving vertelde dat hun geliefkoosde schilderij louter affectiewaarde had. Toen de man zich omdraaide naar een ander doek, ging er een lichte schok door hem heen. ‘Tja, da’s ‘onze Brueghel’, zeiden ze wat zuur, ‘ook niks waard, want niet echt en niet eens gesigneerd. Geen idee hoe dat in de familie is gekomen, alleen dat het van generatie op generatie is doorgegeven.’ De schatter zweeg wijselijk, maar schoot meteen in actie. Achtereenvolgens kwamen er een bekende kunstexpert in Parijs, een collega van het Louvre en dé Brueghel-wereldautoriteit Klaus Ertz in Duitsland aan te pas. Deze bevestigde het vermoeden en verklaarde het grootste formaat ooit gezien van De boerenadvocaat voor authentiek.

Een stel vreesachtige boeren legt zijn klachten voor aan een advocaat en zijn klerk. Die overdonderen hen, sluw en hebzuchtig als ze zijn, met stapels documenten. Een satirische Pieter Brueghel de Jonge (± 1564-1637) gunt ons hier een blik op de maatschappelijke toestanden in het 17e-eeuwse Brabant.