Ook kunstschilder Pieter Bruegel de Oude neemt nu het vliegtuig

16/05/2019

Vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines heeft aan zijn rijtje Belgian Icons-toestellen een 6e themavliegtuig toegevoegd.

Dit jaar gaat de eer naar de Vlaamse renaissanceschilder Pieter Bruegel de Oude (° ± 1525 - † 1569), ter gelegenheid van zijn 450e overlijdensverjaardag. Andere exponenten van onze nationale trots die hem voorafgingen zijn achtereenvolgens stripheld Kuifje, surrealistisch kunstenaar René Magritte, voetbalgoden de Rode Duivels, wereldberoemd outdoor-dance-evenement Tomorrowland en de smurfen, ook stripfiguren.

De Brusselse kunstenaars Jos De Gruyter en Harald Thys maakten het ontwerp voor een Airbus A320 die tot 2024 in het Europese netwerk van Brussels Airlines wordt ingezet. Het 37 meter lange vliegtuig werd 19 dagen lang met de hand beschilderd met taferelen en details uit een tiental werken van Pieter Bruegel de Oude, waaronder Kinderspelen en De Oogst.

De keuze voor Bruegel past in het thema Vlaamse Meesters, waarmee Toerisme Vlaanderen kunstliefhebbers naar de regio wil lokken.