Wist u dat onze Duivels niet altijd rood zijn geweest?

28/06/2018

Hoe komen de spelers van ons nationale elftal aan hun bijnaam, Rode Duivels?  Daarvoor moeten we terug naar begin 20e eeuw. Toen was het de gewoonte dat buurlanden wedstrijden speelden. In 1905 werd een selectiecomité opgericht en kregen onze spelers hun rode truitje. Op 29 april 1906 treden de Belgen aan tegen de Nederlanders, in Antwerpen. De prognoses zijn gunstig voor Nederland, maar onze spelers zijn in bloedvorm en winnen tegen de verwachtingen in met 5-0. Pierre Walckiers, de hoofdredacteur van Sportleven (het officiële blad van de Belgische Voetbalbond), staat te kijken van onze snelle jongens in hun rode truitje en schrijft: ‘De Hollanders waren de grote favorieten. Meer was er niet nodig om nieuwe moed te geven aan onze kleine Rode Duivels.’  Dat was de eerste keer dat de naam werd gebruikt.

Het schijnt dat de snelle bewegingen van onze spelers hem deden denken aan de Belgische ingenieur en autocoureur Camille Jenatzy, die er vooral om bekendstond als eerste meer dan 100 km/u. te hebben gereden, op 29 april 1899 met de La Jamais Contente, zijn zelfontworpen elektrische auto in de vorm van een granaat of een torpedo. Jenatzy, makkelijk te herkennen aan zijn dunne rosse baard, wint in 1903 de vierde editie van de Gordon-Bennettbeker in het Verenigd Koninkrijk. Hij raakt in autosportkringen bekend als de Red Devil.

Maar de ‘Duivels’ zijn niet altijd rood geweest! Pas veel later werd die bijnaam officieel. In de jaren ’70 heetten ze de … Witte Duivels, onder het trainerschap van Raymond Goethals. In 2000 leverde het zwarte truitje dat ze droegen tijdens de uitwedstrijden hun de bijnaam … Zwarte Duivels op. En daarna werd het weer rood.

Nu, weet wel dat de naam niet het privilege is van ons elftal. Nog andere nationale of regionale ploegen heten zo, zoals die van Congo (Congo-Brazzaville), de Manchester United Football Club of de Franse Football Club de Rouen. En in andere sportdisciplines duikt de naam ook op: de rugbyploeg van Wales … en ook het stuntteam van de Belgische Luchtmacht heet de Rode Duivels.