Wist u dat Manneken Pis 61 cm groot is?

22/02/2017

Hét boegbeeld van Brussel meet ‘slechts’ 61 cm, maar is daarom niet minder modebewust. Wie Manneken Pis in zijn volle glorie wil bewonderen, vindt hem op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt in Brussel.

Er bestaat veel verwarring over de werkelijke grootte van Manneken Pis. Om die voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen, staan wij tot uw dienst. Manneken Pis meet eigenlijk 55,5 cm, maar wanneer je de sokkel meetelt, bedraagt de grootte 61cm. Manneken Pis is ook een dapper personage! Dat toont zijn verleden aan. Zo slaagde hij er in om in 1695 ongeschonden uit een bombardement in Brussel te komen. De zegswijze: “Klein, maar dapper” is hier dus zeker van toepassing!

Manneken Pis en Brussel kunnen niet afzonderlijk van elkaar gezien worden. Het folkloristische personage is 61 cm groot en hoort daarmee dus tot de kleinere klasse van de Brusselse bevolking.  Het kleine boegbeeld is daarom niet minder modebewust dan de modegoeroes die door de straten van Brussel kuieren. Met een totaal van meer dan 900 verschillende outfits zit hij hoogstwaarschijnlijk ver boven het gemiddelde aantal garderobes dat een Belg in zijn of haar kleerkast heeft hangen. Manneken Pis heeft jammer genoeg geen Instagram-account waar je zijn outfits kan bewonderen, maar wel kan je 100 van zijn outfits in het Museum van de Stad Brussel bezichtigen. Indien je toch stijlideeën van al zijn outfits wil opdoen, kan je altijd een kijkje nemen in zijn interactieve database.