Wist u dat er shampoo bestaat op basis van bier?

04/11/2019

Waar anders dan in België zou men een shampoo kunnen ontwikkelen op basis van een van ‘s lands culinaire iconen: bier? Geen dronkenmansgrap, evenmin het resultaat van een bizar experiment, maar een wetenschappelijk onderbouwd product.

Eeuwenlang brouwden abdijen bier voor eigen gebruik, nu hebben lekenbrouwers het ambacht overgenomen, onder licentie. De trappistenabdijen in België zetten de traditie echter wel voort. En wat te denken van de trappistinnen van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth uit 1950 in het Antwerpse Brecht, die sinds 1964 allerlei zeepproducten maken en leveren aan religieuze scholen, ziekenhuizen en instellingen ?Geleidelijk kwamen daar vloer-, toilet- en glycerinezeep, badschuim en shampoo bij, allemaal onder de merknaam TRAPP. En nu, 55 jaar later, is de jongste loot aan dezelfde stam shampoo van trappist.

Aan de bestaande shampoo wordt een 10% Westmalle Dubbel toegevoegd, voldoende om het kapsel een natuurlijk volume te geven en het haar mooi te doen glanzen. Ook de hoofdhuid vaart er wel bij. Dat bevestigt het Institut Meurice uit Brussel, de hogeschool voor industrieel ingenieurs chemie en biochemie. Het nieuwe product beantwoordt uiteraard aan de complexe en strenge wetgeving ter zake én kreeg het Franse kwaliteitslabel Monastic, een garantie voor authentieke fabricaten van een kloostergemeenschap.