Wist u dat er een matjesfestival bestaat?

23/05/2019

Belgen organiseren vreemdsoortig evenement: het eerste Europese matjesfestival.

Kort vooraan, langer in de nek: het matje was bijzonder in trek van de jaren 1970 tot 1990. Vandaag doet het ouderwets aan en getuigt het van slechte smaak. Nochtans, je ziet dat MacGyver-kapsel weer almaar vaker opduiken.

Sommige liefhebbers, verenigd in vzw Les amis de la coupe mulet, besloten met een vreemdsoortig evenement hulde te brengen aan die haardracht. Zo vond het eerste Europese matjesfestival op zaterdag 18 mei 2019 plaats in het Henegouwse Boussu.

Wat een kleinschalig gebeuren zou worden voor een paar honderd man trok op de sociale media snel de aandacht in meerdere landen. Uiteindelijk zakten zowat 1.500 nostalgici of zelfironici af naar Boussu om er het matje te vieren. Het ging er vrolijk aan toe tijdens de diverse activiteiten, zoals rockconcerten, een wedstrijd voor het mooiste matje en een workshop kappen voor de stoutmoedigen die de stap durfden te zetten.

Het is nochtans niet het eerste soortgelijke evenement in de wereld. In februari 2018 organiseerde het Australische stadje Kurri Kurri het Mulletfest, waarop een 150-tal adepten hun nekgordijn kwamen tonen.