Wist u dat een Belg Europees matjeskampioen is?

16/09/2021

Belgen lanceerden een vreemdsoortig evenement: het eerste Europese Matjesfestival, in mei 2019. Op de tweede editie in het Franse departement Creuse behaalde de Belg Nicolas Vanderkelen de Europese kampioenstitel.

Kort vooraan, langer in de nek: het matje was bijzonder in trek van de jaren 1970 tot 1990. Vandaag doet het ouderwets aan en getuigt het van slechte smaak. Nochtans, je ziet dat MacGyver-kapsel weer almaar vaker opduiken.

Sommige liefhebbers, verenigd in vzw Les amis de la coupe mulet, besloten met een vreemdsoortig evenement hulde te brengen aan die haardracht. Zo vond het eerste Europese  Matjesfestival plaats op zaterdag 18 mei 2019 in het Henegouwse Boussu.

Zoals in 2019 kwamen ook nu nostalgici of zelfironici opdagen om het matje te vieren. Het ging er vrolijk aan toe tijdens de diverse activiteiten, zoals rockconcerten, een wedstrijd voor het mooiste matje en een workshop kappen voor de stoutmoedigen die de stap durfden te zetten. De Belgische trucker die door de applausmeter als Europees kampioen werd uitgeroepen, is al 20 jaar fan van het nektapijt en maakte met zijn bruine kroesmat het verschil.

Het is nochtans niet het eerste soortgelijke evenement in de wereld. In februari 2018 organiseerde het Australische stadje Kurri Kurri het Mulletfest, waarop een 150-tal adepten hun nekgordijn showden.

Print